Otomatik şanzıman, sürücünün vites değiştirmesine gerek kalmadan, aracın hızına ve motor devrine göre vitesleri otomatik olarak ayarlayan bir şanzıman türüdür. Bu sistem, araç kullanmayı kolaylaştırır ve sürüş konforunu artırır.
Şanzıman türbünü olarak da bilinen tork konvertörü, otomatik vitesli araçlarda kullanılan, motor ile şanzıman arasında bulunan bir sistemdir. Mekanik vites kutulu araçlarda debrijayın görevini karşılar. Kavrama görevini üstlenerek motordan aldığı hareketi şanzımana ileterek tork artışı sağlayan bir sistemdir. Tork konvertörlerinin en önemli özelliği, hidrolik kavramalardan farklı olarak motor momentini yani tork gücünü artırmasıdır.
Tribün tamiri, torna tezgahında fabrikasyon kaynak yerinden açılıp içinin tamir takımı değiştirilir. Tamir takımının içeriği sprak balata contadır. Tamir takımı değiştirildikten sonra torna tezgahına tekrar bağlanarak fabrikasyon ayarlarına göre tekrar kaynak yapılır.
Tribün revizyonu, tork konvertörlerin performansını ve ömrünü artırmak için gerçekleştirilen bir bakım ve onarım sürecidir. Bu işlem şu adımlardan oluşur:
Vites geçişindeki vuruntuların çeşitli sebepleri olabilir. Bunlardan bazıları,
Yağ bakımının düzgün olmaması: Yağ bakımı zamanında olmayan aracın otomatik şanzıman balatası teflonu pistonu hidrolik beyinde sibop aşınmasına sebep olur. Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Otomatik vites geçişlerindeki takılma sorununu düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
Hidrolik Beyin diğer adıyla Hidrolik Ünite otomatik şanzımanları oluşturan temel bölümlerden biridir. Hidrolik Ünitenin görevi, şanzıman kontrol ünitesinin yönettiği ünite üzerinde bulunan selenoidler (elektrovana) vasıtasıyla şanzıman yağını içersinde bulunan pistonlar ve yağ kanallarıyla şanzıman içersindeki doğru kısma yönlendirir. İşte hidrolik ünite üzerinde bulunan bu elemanların doğru ve zamanında çalışmaması şanzımanın çalışmasında aksaklıklara neden olur. Bu aksaklıklar vites geçişlerinde vuruntu, geç vites değişimi , yüksek devirde vites değiştirme ve bunun gibidir. Hidrolik ünite her ne kadar şanzıman içersinde bir parça gibi gözükse de fonksiyonu ve yapısı itibari ile başlı başına otomatik şanzıman sisteminin anlaşılması ve onarım esnasında tıpkı şanzımanın kontrol edilip onarıldığı gibi aynı işlemin uygulanması gereken bir parçadır.
Hidrolik beyin aşınması nasıl tamir edilir?
Aşınan sibop yuvasının yerine helecoil çekilerek bir büyük sibop takılarak aşıntı giderilir.
Her 40.000 km’de bir yağ değiştirilmesi gerekir. Yağ bakımı yapılmadığında şanzımanda vuruntu , boşa çıkma sorunları kaçınılmazdır.